Skip to main content

Blog

Tessa is huidtherapeut, ondernemer en bovenal ontzettend bevlogen & leergierig

Of je je nu voor het eerst online aan het oriënteren bent, of al eerder bij Huid & Laser Kliniek Delft bent geweest. Het is altijd fijn om wat meer te weten te komen over jouw huidtherapeut, pedicure of cosmetisch arts. De huid, je uitstraling, het is en blijft iets persoonlijks. Daarom stellen we ons allemaal graag aan je voor aan de hand van een aantal persoonlijke vragen. Zo kwam je eerder al meer te weten over Zoë, Merel en  Sanne. In dit interview vragen we huidtherapeut en eigenaresse Tessa onder andere naar de vooroordelen over huidtherapie en haar grootste tips over het tegengaan van huidveroudering. Veel leesplezier!

Tessa, kun je ons eens kort meenemen naar het begin van Huid & Laser Kliniek Delft?

Natuurlijk, dat betekent dat we terug moeten naar het jaar 2017. In dat jaar ben ik de kliniek in mijn eentje begonnen. Ik weet nog goed dat ik de sleutel van het pand aan de Nassaulaan in Delft kreeg en een week later ontdekte dat ik zwanger was. Zwanger zijn van de eerste en tegelijkertijd een bedrijf opbouwen verliep eigenlijk heel goed. Nu, vijf jaar verder is de kliniek uit het pand aan de Nassaulaan gegroeid en zijn we begin 2022 met het fijne team verhuisd naar Estland 1 in Delft. Het team, de werksfeer en de heerlijke ruime kamers maken de nieuwe kliniek tot een ideale werkplek. Ik ben superblij dat mijn droom nu uitkomt en dat ook nog eens midden in de stad Delft, waar ik vandaan kom en waar ik dus heel veel cliënten goed ken.

Je droom komt dus uit, wist je dan altijd al dat je huidtherapeut wilde worden?

Heel vroeger wilde ik politie te paard worden, haha! Toen ik in de tweede klas van de middelbare school ontdekte dat de HBO opleiding Huidtherapie bestond, was ik de paarden snel vergeten hoor. Het vakgebied  dermatologie heeft namelijk altijd mijn aandacht getrokken, maar met mijn Mavo was dit toen te hoog gegrepen. Om alvast ervaring op te doen met het behandelen van mensen, heb ik ervoor gekozen om de vooropleiding Schoonheidsspecialist te doen. Een goede keuze, want je krijgt hier alvast veel vaardigheden mee. Vervolgens ben ik dus verder gegaan met de HBO opleiding Huidtherapie en later nog met specialistische cursussen als: Post HBO licht en lasertherapie; cursus chemische peelings; cursus huidoneffenheden; bij en nascholing in Dermaceutic producten; cursussen M22 en Diode laser. Ik vind het belangrijk om altijd open te staan om nieuwe dingen bij te leren. Voor mezelf en voor heel het team.

Is dat dan ook wat je het allerleukste vind aan je werk?

Dat is zeker een heel leuk aspect en heeft ook alles te maken met de vele mogelijkheden en soorten behandelingen van huidtherapie. Die afwisseling, de mogelijkheden, de ontwikkelingen… dat vind ik het allerleukste aan mijn werk. Cliënten hun zelfverzekerdheid weer terug kunnen geven, doordat ze weer blij zijn met hun huid, dat geeft mij een gelukkig gevoel. Maar ook wanneer we bijvoorbeeld een transgender kunnen begeleiden in het verwijderen van gezichtshaar, de man waar we de tatoeage van een ex-vriendin netjes kunnen weglaseren, die rode stip in het gezicht waar iemand zich al jaren aan stoort of de vermoeide uitstraling van een verouderde huid weer een enorme boost geven. Kortom, zichtbaar verandering zien, soms flinke huidreacties veroorzaken en iemand daarna weer gerust stellen dat ze er over een paar weken weer prachtig uitzien!

"De huid is zo’n mooi orgaan, met zijn unieke zelfherstellende vermogen"

Wat vind je dan specifiek de meest interessante huidproblematieken om te verbeteren?

De huid is zo’n mooi orgaan, met zijn unieke zelfherstellende vermogen. Maar als ik er dan één mag noemen: pigmentproblemen. Dit blijft altijd een uitdaging. Een behandelplan op maat is hierbij echt belangrijk, want niet iedere huid reageert hetzelfde. Meestal is het probleem gemakkelijk te verwijderen, maar doordat er vaak dna schade door de zon is opgeslagen in de pigmentcel, kan het een vervelend terugkerend probleem worden. Als behandelaar vind ik het interessant om mijn eigen handelen kritisch te bekijken en ook hierover steeds weer bij te leren.

Je bekijkt je eigen handelen dus kritisch, wat vind je het belangrijkste in het contact met cliënten?

Dat ze vertrouwen krijgen en het gevoel hebben dat ze helemaal in goede handen zijn. Dat betekent natuurlijk dat wij ervoor zorgen dat we de juiste kennis, ervaring en apparatuur in huis hebben. Maar ook dat ik altijd zo eerlijk mogelijk advies geef en me volledig inleef in hun verhaal. Tegelijkertijd is het fijn als de mensen die hier komen zich ook kunnen ontspannen, daarom vind ik een relaxte en warme sfeer ook belangrijk. Uiteindelijk moet het allemaal bijdragen aan een gezonde en mooie huid. Je huid is en blijft je visitekaartje. Verschillende kleuren zoals roodheid, pigment of acne geven onrust in het gelaat. Daarom probeer ik ook zo goed mogelijk bij mezelf voor een egale huid te zorgen. Je huid kan een weerspiegeling zijn van hoe je je voelt.

Denken mensen in de omgeving daar wel eens anders over, bestaan er vooroordelen?

Wat ik heel vervelend vind is dat veel artsen zeggen dat voeding geen invloed heeft op je huid. Maar we komen er steeds meer achter dat dit wel het geval is. Onze darmen verzorgen voor 70% ons immuunsysteem en wat ze niet prettig vinden, wordt via diverse huidreacties naar buiten gewerkt. Als er geen goede balans is, kun je soms maar lastig het huidprobleem verbeteren. Als ik een huid behandel, bekijk ik daarom altijd het totaalplaatje.

"Vrienden krijgen daarom ook nog wel eens ongevraagde adviezen of keren het juist om: ‘Dat had jij zeker al lang gezien hé?"

Je bent dus bijna altijd met de huid bezig, of lukt het je wel om dat in je vrije los te laten?

Haha, nou eigenlijk observeer ik bij iedereen die ik spreek onbewust de huid en komen er meteen ideeën op over hoe ik iemand zijn huid mooier kan maken. Tja, dat is een tik van mij haha! Ook niet gek met zo’n beroep denk ik? Vrienden krijgen daarom ook nog wel eens  ongevraagde adviezen of keren het juist om: ‘Dat had jij zeker al lang gezien hé?’ De meeste gesprekken met cliënten of vrienden uit mijn omgeving gaan overigens over rimpels. Gezien we allemaal een jaartje ouder worden en het spiegelbeeld ons niet altijd bevalt, ontstaat er nieuwsgierigheid naar injectables, fillers en huidverbeterende behandelingen. Na uitleg over deze behandelingen neem ik vaak een hele hoop vraagtekens weg en klinkt het voor hen allemaal een stuk minder spannend.

Als je mensen dan tips geeft, wat zijn de belangrijkste tips voor een goede huidverzorging?

Vanuit mijn opleidingen weet ik als geen ander hoe je bijvoorbeeld huidveroudering of het ontstaan van pigmentvlekken deels kunt voorkomen. Vaak door simpelweg vanaf jonge leeftijd elke dag zonnebrandcrème op je gezicht aan te brengen. En nu bij mij toch ook ergens de eerste fijne lijntjes op beginnen te komen, zet ik daar nachtcremes van glycolzuur en retinol op in. Ook onderga ik een aantal keer per jaar een huidbehandeling die uitgevoerd wordt door de stagiaires die we bij Huid & Laser Kliniek Delft opleiden. Als ik een tijdje weinig aandacht aan mijn huid schenk, merk ik dat ook echt. Huidveroudering blijft doorgaan, dus onderhouden is de kunst! En dan nog 1 extra tip? Douche om de dag. Daar wordt jouw huid blij van.

En waar word jij, Tessa, buiten het werk zelf ook nog blij van?

Reizen is mijn passie. Samen met mijn man heb ik in 2014 een wereldreis van anderhalf jaar gemaakt. Het leren kennen van nieuwe culturen, genieten van de prachtige natuur, duiken in de mooiste wateren en vreemde dingen eten in andermans keukens. Love it! Met ons eerste zoontje van toen 7 maanden oud zijn we later nog eens teruggekeerd naar ons favoriete vakantieland: Japan. En nu reizen we heerlijk met een camper of tent met z’n viertjes rond in Europa. Maar eigenlijk is lekker eten en drinken vooral mijn hobby. Ook niet vreemd, want ik mag mijzelf gelukkig prijzen met een man die heel goed kan koken!

Auteur

Tessa - Huidtherapeut

Deel deze blog