Café-au-lait vlek

Pigmentvlekken

Café-au-lait vlek

Een café-au-lait vlek betekent letterlijk ‘koffie met melk vlek’, een naam die te danken is aan de egale koffiekleur van de vlek. Het is een veelvoorkomende goedaardige moedervlek, die al tijdens de geboorte zichtbaar is of die na enkele weken of maanden na de geboorte opkomt. Meestal is het één vlek, zonder pigmentvlekjes eromheen en heeft het een ronde of ovale vorm met een scherpe begrenzing. Ongeveer 10 % tot 20% van de bevolking heeft een café-au-lait vlek.

Behandeling
Een café-au-lait vlek is vaak goed te behandelen met een pigment laser. In onze kliniek werken we met een speciaal en krachtig IPL-pigmentfilter voor het oppervlakkige pigment of met een Q-switched 1064 nm laser voor het dieper gelegen pigment. Tijdens de behandeling geeft de laser heel selectief een lichtimpuls af. Dit geeft energie door aan de overtollige pigmentcellen, maar niet aan de omliggende huid. Het overtollige pigment wordt verhit, kleurt direct donkerder en verdwijnt na ongeveer 2 weken.

Pigmentvlekken die in diepere huidlagen zitten, zijn soms lastiger te behandelen. De producten van Dermaceutics en Cosmelan zijn een goede aanvulling om pigmentvlekken bij alle huidtypes te verminderen. De werkzame stoffen bestaan uit koijic zuur, amandelzuur, vitamine A zuur, vitamine C, glycolzuur en retinol. Dit zijn sterke anti-oxidanten en melanineremmers om hyperpigmentaties te vervagen. Ook remmen ze de aanmaak van nieuwe pigmentkorrels.

Café-au-lait vlekken kun je ook camoufleren met een speciale dekkende camouflagecrème of camouflerende poeder. De minerale en parabeenvrije producten van Jane Iredale of Lira beschadigen de huid niet, zijn speciaal uitgezocht en passend bij dit probleem. Bij camouflagetherapie zoekt de huidtherapeut samen met jou een camouflagekleur die past bij jouw natuurlijke huidskleur. Tijdens de therapie leer je hoe je de crème zelf kunt aanbrengen.


Tips van de huidtherapeut
Om te voorkomen dat de vlek donkerder wordt, raden wij aan om de huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger.