Ooievaarsbeet

Vaatafwijkingen en Roodheid

Ooievaarsbeet

De ooievaarsbeet, ook wel naevus van Unna genoemd, is een aangeboren vaatverwijding die we meestal in de nek zien. Het is een egaal rozerode vlek met een onregelmatige vorm. De afwijking is een onschuldige misvorming van oppervlakkige vaatjes in de huid. Het komt bij ongeveer 40% van de pasgeborenen voor en trekt vaak enkele maanden na de geboorte weg. Hoewel een ooievaarsbeet vaak in de nek zit, kunnen ze ook voorkomen op je oogleden en voorhoofd. Een vlek op het voorhoofd wordt ook wel een engeltjeskus genoemd.

Behandeling
Een ooievaarsbeet kunnen we behandelen met een vaatlaser. De IPL is hiervoor het meest geschikt, omdat we daarmee de allerfijnste bloedvaatjes kunnen zien en raken. Het apparaat geeft een zeer hoge lichtintensiteit. Dat voelt aan als een warm speldenprikje. De laser ziet alleen de kapotte vaatjes en laat de omliggende huid met rust. Door de warmte stolt het bloed en gaan de bloedvaatjes kapot. De huid blijft intact en het lichaam ruimt het kapotte vaatje binnen 3 weken volledig op. Na 3 behandelingen zou er verbetering zichtbaar moeten zijn. Als dat niet het geval is, stoppen we de behandeling. Lees er meer over bij vaatjes en roodheden.

Een ooievaarsbeet kun je ook camoufleren met een speciale dekkende camouflagecrème of camouflerende poeder. De minerale en parabeenvrije producten van Jane Iredale of Lira beschadigen de huid niet, zijn speciaal uitgezocht en passend bij dit probleem. Bij camouflagetherapie zoekt de huidtherapeut samen met jou een camouflagekleur die past bij jouw natuurlijke huidskleur. Tijdens de therapie leer je hoe je de crème zelf kunt aanbrengen.

Tips van de huidtherapeut
Een ooievaarsbeet verdwijnt meestal vanzelf, maar dit gebeurt lang niet bij iedereen. Zelf kun je hier helaas weinig aan doen. Een laserbehandeling biedt daarom uitkomst. Een engeltjeskus op het voorhoofd heeft een veel grotere kans om binnen 1 jaar vanzelf te verdwijnen.