Skip to main content

Vaatafwijkingen en Roodheid

Rosacea

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening waarbij de gezichtshuid ontstoken is. Kenmerkend aan rosacea is de felrode verkleuring van met name de wangen en de neus. Vaak gaat het gepaard met diffuse (verspreide) roodheid, couperose (kleine gesprongen bloedvaatjes) en kleine witte puistjes en bultjes. Ook kan rosacea droogte, huidvergroving, oogirritatie en een branderig gevoel in het gezicht geven. Rosacea wordt vooral gezien bij vrouwen vanaf 30 jaar. Mensen met een licht huidtype hebben vaker last van rosacea dan mensen met een donker huidtype. De demodexmijt speelt vermoedelijk een rol op de huid bij het ontstaan en verergeren van het probleem.

Behandeling

Rosacea is een chronische aandoening die helaas niet vanzelf verdwijnt. De roodheid kunnen we met een vaatlaser behandelen en verwijderen. De IPL is hiervoor het meest geschikt, omdat we daarmee de allerfijnste bloedvaatjes kunnen zien en raken. Het apparaat geeft een zeer hoge lichtintensiteit. Dat voelt aan als een warm speldenprikje. De laser ziet alleen de kapotte vaatjes en laat de omliggende huid met rust. Door de warmte stolt het bloed en gaan de bloedvaatjes kapot. De huid blijft intact en het lichaam ruimt het kapotte vaatje binnen 3 weken volledig op. Vaak zien we dat de puistjes hierdoor ook minder worden. Lees meer over de behandeling bij vaatjes en roodheden.

De puistjes kunnen we behandelen met een milde chemische peeling op basis van melkzuur of azelaine zuur. Dat vermindert de roodheid en onzuiverheden. Daarnaast geven wij je uitgebreid advies over het gebruik van thuisproducten. 

Tips van de huidtherapeut

Je kunt de rosacea goed onder controle krijgen met crèmes waarin antioxidanten verwerkt zijn, zoals vitamine C (25%) crème van Dermaceutics, die je huid ook goed beschermt. Als je last hebt van overmatig talg en ontstekingen, is het belangrijk om de talgproductie te remmen met een salicylzuurlotion van Meditopics. Dagelijks zonnebrandcrème gebruiken is een must. De zon zorgt ervoor dat de rosacea opvlamt, net als het eten van pittige gerechten en de overgang van koude naar warme ruimtes. Probeer dat dus te beperken. Azelaine zuur, Rozex of Ivermectine (Soolantra) bieden extra ondersteuning op dagen dat je huid onrustig is. Deze middelen zijn op recept verkrijgbaar via de huisarts.
Overige Vaatjes en roodheden huidproblemen

KADOOTJE bij een HydraFacial

Boek je in mei of juni een HydraFacial Deluxe of Platinum, dan krijg je ook nog eens 3 Dermaceutric Travelsize producten cadeau (Foamer 15, C25, Light Ceutic t.w.v. € 54,-).

*Actie is geldig t/m vrijdag 28 juni 2024

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!