Acne

Rosacea

Acne rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening waarbij de gezichtshuid ontstoken is. Kenmerkend aan rosacea is de felrode verkleuring van met name de wangen en de neus. Vaak gaat het gepaard met diffuse (verspreide) roodheid, couperose (kleine gesprongen bloedvaatjes) en kleine witte puistjes en bultjes. Ook kan rosacea droogte, huidvergroving, oogirritatie en een branderig gevoel in het gezicht geven. Rosacea wordt vooral gezien bij vrouwen vanaf 30 jaar. Mensen met een licht huidtype hebben vaker last van rosacea dan mensen met een donker huidtype. De demodexmijt speelt vermoedelijk een rol op de huid bij het ontstaan en verergeren van het probleem.


Behandeling
Rosacea is een chronische aandoening die helaas niet vanzelf verdwijnt. De couperose (oppervlakkige rode vaatjes) en verspreide roodheid kunnen we heel effectief behandelen met de vaatlaser. Lees hier meer over bij vaatjes en roodheden. Wanneer je huid ook ontstoken is, kunnen we dit behandelen met acnetherapie en chemische peelings waarin azelaine zuur en salicylzuur zijn verwerkt. Aanvullende medicatie van de huisarts is in sommige gevallen wel aan te raden.

Tips van de huidtherapeut
Je kunt de rosacea goed onder controle krijgen met crèmes waarin antioxidanten verwerkt zijn, zoals vitamine C (25%) crème van Dermaceutics, die je huid ook goed beschermt. Als je last hebt van overmatig talg en ontstekingen, is het belangrijk om de talgproductie te remmen met een salicylzuurlotion van Meditopics. De zon zorgt ervoor dat de rosacea opvlamt, net als het eten van pittige gerechten en de overgang van koude naar warme ruimtes. Probeer dat dus te beperken.

Lees hier meer over acnetherapie