Blog
Je acne verbeteren met multi-therapie
Acne. Vervelende pukkeltjes waar je niet vanaf lijkt te komen. Tijdens je puberteit kun je er last van krijgen. De rode of witte pukkeltjes en een onrustige huid zorgen vaak voor een vervelend gevoel. Acne gaat helaas niet bij iedereen over na de puberteit. Ook veel volwassenen hebben er nog last van. Het kan op meerdere plekken op je lichaam voorkomen, zoals in het gezicht, op de borst, rug en schouders.
Maar wat kun je doen tegen acne? Waarschijnlijk heb je er al van alles aan proberen te doen, waaronder crèmes smeren en reinigen. Misschien heb je er zelfs al medicatie voor gebruikt. Als het allemaal niet veel helpt, kan dat best frustrerend zijn. Bij Huid & Laser Kliniek Delft begrijpen we dat maar al te goed. Daarom willen we je met onze acne therapie zo goed mogelijk helpen om weer een mooie en egale huid te krijgen. Weer lekker in je vel!
Hoe ontstaat acne?
Acne kan ontstaan door een verstoring van natuurlijke microbiomen in de darmen. Ook een verandering in je hormoonspiegel, of dat wat je eet en hoe je je voelt, kan effect hebben op acne vorming. Op dat moment ontsteekt de huid rondom talgklieren waardoor mee-eters, pukkels en puistjes ontstaan. In sommige gevallen leidt het zelfs tot onderhuidse infiltraten; dat zijn rode en pijnlijke onderhuidse bobbels.
Combinatie van verschillende therapieën
Doordat het ontstaan van acne verschillende oorzaken kan hebben vraagt de aanpak om multi-therapie. Dit houdt in dat er verschillende therapiën en behandelingen worden ingezet voor de verbetering van acne. Een gezonde leefstijl, juiste voeding, schoonhouden van de huid en kiezen voor passende ingrediënten in je verzorgingsproducten dragen hier natuurlijk al aan bij. Maar acnetherapie in de kliniek, en in samenwerking met medicatie van de huisarts of advies van een mesoloog, dietist, een orthomoleculair- of een darmflora therapeut bereiken we in de meeste gevallen de beste resultaten. Kom bij een van onze huidtherapeuten langs voor een gepersonaliseerd advies en een behandelplan op maat.
Multi-therapie
Bij behandeling van acne kom je met enkel acnebehandelingen bij een huidtherapeut er vaak niet. Acne kan instant worden gehouden door verschillende factoren, daarom is een combinatie van verschillende therapieën en het doen van enkele aanpassingen een goede oplossing. Door o.a. het bundelen van krachten van verschillende disciplines kunnen we vaak de meest optimale resultaten behalen.
Gezonde leefstijl
Een gezonde leefstijl is een algemene term dat inhoud dat je voldoende beweegt, gevarieerd en gezond eet. Alcohol met mate nuttigt, niet rookt en stress zo veel mogelijk vermijdt. Een gezonde leefstijl onderdruktontstekingsreacties in ons lichaam zo ook bij acnegevoelige huiden.
Juiste voeding
Sommige voedingsmiddelen kunnen onzuiverheden uitlokken. Door ook een diëtist/darmfloratherapeut te raadplegen kan er op dat vlak optimaal meegekeken worden (bv via een EMBbloedtest) naar een aangepast dieet om bepaalde triggers vanuit voeding te vermijden zoals:
- Soja: kan hormonale acne uitlokken/triggeren, bevat veel oestrogeen (vrouwelijk hormoon) wat kan zorgen voor acne.
- Zuivel: kan allerlei hormoonachtige stoffen bevatten (oestrogenen, progesteron en androgenen (testosteron), welke kunnen zorgen voor een verhoogde talgproductie. Zuivel bevat ook stoffen die zorgen voor een stijging van insuline wat ook zorgt voor een stijging van de talgproductie.
- Geraffineerde suikers: zorgen voor stimulatie van insuline --> talgproductie wordt verhoogd.
Juiste ingrediënten in huidverzorgingsproducten
Iedere huid is anders en dat betekend dat een gepersonaliseerd huiverzorgingsadvies belangrijk is. Laat je dus adviseren door een huidprofessional over de beste huidverzorgingsproducten en neem niet zomaar iets aan van een vriend, vriendin ect. Ingredienten die een ieder geval een gunstige werking hebben op een acnehuid zijn:
- Salicylzuur: exfolierend, antibacterieel en ontstekingsremmend
- Benzoylperoxide: exfolierend, antibactiereel en ontstekingsremmend
- Niacinamide (vitamine B3): kalmerend, ontstekingsremmend
- Retinol/ vitamine A: exfolierend en celvernieuwend
- Hyaluronzuur: sterk hydraterend en barriere herstellend
- Glycolzuur: exfolierend en celvernieuwend
Medicatie
Wanneer acne wordt veroorzaakt door een bacterie zoals de Staphylococcus Aureus bacterie kun je baat hebben bij een Antibioticum (AB). Je huisarts kan je in dat geval orale of lokale medicatie voorschijven. Wanneer je een oraal AB slikt mogen er ook behandelingen plaatsvinden zoals peelingen. Op die manier verdun je de hoornlaag + behandel je de ontstekingen met de AB. Lokale AB komen voor in de vorm van cremes of gels die je plaatselijk kan aanbrengen, deze kunnen niet direct gecombineerd worden met peelings en zal voorafgaand aan een peeling hier 2 dagen van tevoren mee gestopt moeten worden: (bij AB die je slikt (Doxcycycline) hoef je niet te stoppen voor of tijdens een behandeling) Wanneer je Roaccutane (Isotretinoine) slikt passen we geen peelings toe maar zijn dieptereinigingen en bepaalde maskers wel mogelijk.
Heb jij last van acne en wil je weten of we je hiermee kunnen helpen? Of stel je jezelf gewoon al lang de vraag; wat kan ik doen tegen acne? Plan dan een gratis intakegesprek bij ons in. We beantwoorden graag al je vragen en geven je advies over de acne behandeling die het beste bij je past.
Auteur
Deel deze blog
Geef een (digitale) kadobon kado!
Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande link of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!