Skip to main content

Blog

Dit zijn de verschillen tussen UvA, UvB en UvC

Natuurlijk weet je al dat Uv-straling schadelijk is voor je huid. Maar wist je ook dat er 3 verschillende soorten Uv-stralen bestaan met elk een eigen impact op de huid? We hebben het over Uv-straling A, B en C. In dit artikel leg ik je graag meer uit over de grootste verschillen tussen deze soorten. Onderaan dit artikel vertel ik je ook nog over HEV licht en IR. Nieuwsgierig wat voor soorten licht dat zijn? Lees dan vooral dit hele artikel.

Uv-A veroorzaakt Aging

Uv-A wordt het meest doorgelaten door de ozonlaag en bereikt de aarde in relatief grotere hoeveelheden dan de andere Uv-stralen. Daarbij worden deze stralen niet (verder) tegengehouden door glas en wolken, wat maakt dat deze straling jouw huid jaarrond kan beschadigen. Dit is één van de belangrijkste redenen waarom huidtherapeuten adviseren heel het jaar een geschikte anti zonnebrandcrème te smeren. Uv-A stralen kunnen de huid dieper penetreren dan Uv-B stralen. Namelijk tot in de dermis. In deze huidlaag bevindt zich collageen en ‘nieuwe’ huidcellen. Wanneer je dus geen effectieve anti zonnebrandcrème gebruikt, wordt het DNA in deze huidcellen en het collageen beschadigd. Dat kan leiden tot vroegtijdige huidveroudering en het kan zelfs huidkanker tot gevolg hebben.

Uv-B veroorzaakt Burning

In tegenstelling tot Uv-A wordt Uv-B straling voor een groter gedeelte door de ozonlaag tegengehouden. Dit zorgt er dan ook voor dat de huid minder snel door dit type straling verbrandt. Feitje: bij Australië is de ozonlaag een stuk dunner, wat maakt dat je hier sneller kunt verbranden. Het is in dit land daarom zeer normaal om voldoende SPF te smeren en regelmatig naar een deskundige huidspecialist te gaan om verdachte plekjes op de huid te laten controleren op maligniteit. Naast dat Uv-B wordt gefilterd door de ozonlaag, wordt het ook door wolken en glas gefilterd. Dit maakt dat je in de herfst en winter, maar ook wanneer je binnen zit minder snel of niet verbrand. De stralen van UvB komen minder diep de huid in dan UvA stralen, maar zijn ook destructief voor de huidcellen en vormen een risico op het ontstaan van huidkanker en vroegtijdige huidveroudering.

Uv-C is Carefree

Uv-C bereikt de aarde niet, omdat deze stralen volledig worden gefilterd door de ozonlaag. Hier hebben wij dus ook geen last van en dit kan geen schade aanrichten. Dat is maar goed ook, want Uv-C is een zeer krachtige en destructieve vorm van Uv die niet met het blote oog zichtbaar is. De golflengte van Uv-C is relatief klein en wordt ook gebruikt als (microbiologisch) desinfectiemiddel. In ziekenhuizen kunnen kamers middels een Uv-C lamp ontsmet worden, omdat het het DNA van o.a. virussen vernietigd.

Hev licht (Blauw licht)

Naast de negatieve effecten die blauw licht kan hebben op ons slaapritme, wanneer je voor het slapen bijvoorbeeld TV kijkt of je mobiel gebruikt, heeft dit licht ook effect op de huid. Het kan de huid diep indringen en bereikt daarmee ook de huidlaag waar het collageen en elastine zich bevinden. Dit vermindert de elasticiteit en versnelt het huidverouderingsproces. Andere huidbeschadigingen zoals kleurveranderingen, ontstekingen en een zwakker huidoppervlak worden ook geassocieerd met blauw licht.

IR (Infrarood licht)

Naast Uv- en blauw licht heeft ook infrarood licht effect op de huid. Deze kan mogelijk de huid bruinen en is daarmee in staat hyperpigmentaties (pigmentvlekken) te veroorzaken. Reacties zoals ontstekingen, vochtverlies en wederom afbraak van collageen en elastine wordt geconstateerd. De zonnebescherming van mesoestetic biedt de ultieme bescherming tegen zowel Uv-, blauw-, als infrarood licht.

Auteur

Fenne - Huidtherapeut & frontoffice

Deel deze blog

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!