Skip to main content

Blog

Zoë deelt 4 nieuwe tips en weetjes

Je wilt je huid goed onderhouden. Dat is iets waar wij ons als huidtherapeuten iedere dag weer voor inzetten. Maar het onderhouden van onze kennis is net zo belangrijk. Daarom volgen we als Delftse huidtherapeuten geregeld nieuwe cursussen, opleidingen en workshops. Onlangs bezochten we met het hele team huidtherapeuten van Huid & Laser Kliniek Delft een groot congres. In dit artikel deel ik vier interessante tips en nieuwtjes die me tijdens dit Huyd Congres 2023 opvielen. Lees verder en ontdek meer over: Rosacea goed behandelen; de invloed van suiker op je huid; melasma duurzaam aanpakken en littekens snel verminderen.

Lees deze blog vooral verder als je meer te weten wilt komen over:

  • wat je zelf kunt doen tegen Rosacea;
  • de impact van suiker op de huid;
  • melasma duurzaam tegengaan;
  • littekens snel behandelen.

Rosacea behandelen in Delft

Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening, waarbij de gezichtshuid ontstoken is. Misschien ken je het van de vaak felrode verkleuring van de wangen en de neus. Heb je er zelf last van? Dan zit er een oplossing in het verbeteren van de huidbarrière. Die bovenste huidlagen met haar huidcellen wil je intact houden, zodat je geen belangrijke stoffen verliest en schadelijke stoffen binnenkrijgt via de huid.

Om je huidbarrière te verbeteren (en Rosacea dus tegen te gaan) kun je kijken naar verschillende behandelingen bij een huidtherapeut in Delft. Maar je kunt zelf ook al een aantal dingen doen. Let bijvoorbeeld goed op:

  • welke huidverzorgingsproducten je gebruikt;
  • hoe je eet- en drinkpatroon eruitziet;
  • of je huid niet te vaak van buitenaf beschadigd raakt.

Dit zijn natuurlijk allemaal dingen waar je heel goed met jouw huidtherapeut in Delft over kan praten tijdens een gratis kennismakingsgesprek. Bij Huid & Laser Kliniek Delft kijken we namelijk altijd naar het gehele plaatje en niet alleen naar effectieve behandelingen. Door stap voor stap te kijken wat voor jou werkt en te ontdekken wat jouw persoonlijke triggers zijn, is de huid uiteindelijk een stuk beter te kalmeren. Zo kunnen we de Rosacea samen onderdrukken.

'Bij Huid & Laser Kliniek Delft kijken we altijd naar het gehele plaatje en niet alleen naar effectieve behandelingen'

De invloed van suiker op je huid

Suiker, we zijn er gek op. In heel veel dingen die we lekker vinden, zit suiker. Het zit vaak ook in producten waarvan je het helemaal niet zou verwachten. Uit hersenonderzoek is trouwens gebleken dat suiker zelfs verslavend kan zijn. Maar teveel suiker is logischerwijs niet gezond, ook niet voor je huid. Dat komt onder andere door de glucose en fructose moleculen. Door glucose stijgt onze bloedsuikerspiegel en krijgen we energie. Maar bij een teveel aan glucose in het bloed, wordt het opgeslagen in het lichaam. Onder andere in je lever, spieren of vet. Fructose werkt net anders. Slechts 50% van de binnengekregen fructose wordt door de lever omgezet in glucose. De rest wordt opgeslagen als onder andere vetten. Bij een teveel aan fructose ‘overspoelt’ de lever. Dit kan zelfs zorgen voor leververvetting.

Dit zijn de effecten van teveel suiker voor je huid:

  • Oxidatieve stress: cellen worden overspoeld en kunnen de hoeveelheid suiker niet verwerken. Er komen vrije radicalen vrij die schade toebrengen aan cellen en het DNA. Organen gaan op lange termijn slechter functioneren, dus ook de huid.
  • Glycatie: door een teveel aan glucose bindt het molecuul zich vast aan andere moleculen, waardoor deze beschadigd raken. Dit zorgt voor huidveroudering.
  • Inflammatie: de twee bovengenoemde punten zorgen samen voor het vrijkomen van ontstekingsbevorderende stoffen. Door een chronisch teveel aan suiker is het lichaam continu ontstekingen aan het bestrijden (ook al zie je deze niet altijd in de vorm van acne).
  • Insuline: je lichaam maakt meer insuline aan bij het eten van veel suiker. Insuline zorgt voor groei en herstel en is daarom belangrijk, maar bij een teveel kan dit leiden tot bijvoorbeeld fibromen (steelwratjes) en acne.
  • Darmmicrobioom: je zal niet verrast zijn dat suiker ook invloed heeft op de relatie tussen de gezondheid van de darmen en die van de huid. Het effect op het darmmicrobioom: teveel suiker zorgt voor een grotere kans op overgroei aan bacteriën, schimmels en gisten. Dat kan weer voor een dysbiose zorgen. Dat is een daling van de darmflora. Dit zorgt weer voor een onrustige huid.
    (bron: Roos Visser van Huyd expertise)

Melasma duurzaam behandelen

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een lastig huidprobleem. Lasertherapie werkt niet altijd helemaal voldoende waardoor het melasma na verloop van tijd weer wat op kan spelen. Wat je dan zelf al kunt doen om dit te onderdrukken? Het pigment behandelen met pigment remmende crèmes bijvoorbeeld. Ook het bijslikken van vitamine C, magnesium en antihistamine tabletten kan dan goed zijn. Maar, zoals je weet, is iedere huid uniek. Heb je vragen? Kom dan zeker vrijblijvend bij ons langs. Dan kijken we samen naar de meest effectieve en persoonlijke aanpak.

 

Litteken behandelen in Delft? Wacht niet te lang

Hoe sneller je een litteken behandelt, hoe groter de kans op een mooi resultaat. Bijvoorbeeld met de fractional laser of door microneedling. Al enkele weken nadat de wond gesloten is, kan je een behandeling starten. Veel artsen adviseren doorgaans dat je pas 1 tot 1.5 jaar na het ontstaan van het litteken kan beginnen met behandelen. Maar gebaseerd op nieuwe inzichten, blijkt dit in veel gevallen toch anders te zijn. De huid is in het gebied van het litteken in het vroege stadium nog bezig met herstellen en alle hulp die hierbij gegeven wordt, lijkt dan al een positief effect te hebben op het eindresultaat. Wil je weten hoe en wanneer we jou litteken het beste kunnen behandelen? Plan dan eens een gratis kennismakingsgesprek.


Auteur

Zoë - Huidtherapeut

Deel deze blog