Skip to main content

Blog

Pas op voor misleidende informatie over anti-zonnebrandproducten 

Wist je dat Nederland in Europa op plek 1 staat met de meeste huidkanker gevallen? Als huidtherapeut is het mijn rol om jullie te beschermen en correct te adviseren over dit onderwerp. En dat advies wordt wat mij betreft steeds belangrijker, zeker nu ik op social media een gevaarlijke hype tegenkom; een beweging met misleidende informatie over anti-zonnebrandproducten. Want waarom zou je het niet smeren van anti-zonnebrandcrème in hemelsnaam promoten? Ik schrik van dit soort misleidende hypes en voorzie je graag van de juiste informatie.

Op social media kom ik de laatste tijd steeds vaker berichten tegen waarin de boodschap ongeveer is: 'Je moet geen zonnebrandcrème smeren, want dat is slecht voor je gezondheid’ en 'zonnebrandcrème is ontzettende troep’. Het lijkt wel een nieuwe trend en daar schrik ik behoorlijk van. Want 'healthy aging' is een hot topic op dit moment en zeker onder jongeren. Juist daarom is het zo belangrijk dat je de juiste informatie krijgt en niet met gevaarlijke tips wordt misleid. Maar ja, waar begin je en wat is de waarheid?

Chemische versus minerale filters

De misleidende informatie komt van een soort beweging tegen zonnebrandproducten en lees je voornamelijk op social media. Zo beweren ze dat het smeren van anti-zonnebrandcrèmes kankerverwekkend is, omdat de opname van chemische zonnefilters via het bloed schadelijk is. Wat men daarmee allereerst lijkt te vergeten is dat er supergoede zonnebrandproducten zijn met minerale filters als titanium dioxide en zinc oxide. Deze minerale of fysische filters zijn veel vriendelijker voor de huid, zeker voor de allergie gevoelige huid of huid met eczeem of acne. En een bijkomend voordeel: in tegenstelling tot producten met chemische filters, zorgen ze voor een directe bescherming zonder inwerktijd. Mijn tip: kijk dus vooral op de achterkant van jouw zonnebrandproduct en check of die minerale filters er in zitten.

Aceton om je nagellak mee te verwijderen, drink je toch ook niet op?

Vanzelf beschermen

Iets anders wat nogal eens voorbij komt is de stelling dat je huid zichzelf moet kunnen beschermen. ‘Je moet meer betacaroteen eten’, staat er dan vaak bij met de onderbouwing: ‘dat is een natuurlijke beschermer tegen de zon’. Maar je kan mij niet wijsmaken dat je elke keer voordat je naar buiten gaat een kommetje wortel- of tomatensoep naar binnen werkt. Kortom, ook dit wil je zeker niet als vervanger zien van een goed zonnebrandproduct met minerale filters.

Langzame bruining is niet dé oplossing

Iets ander wat ik vaak als advies tegenkom, heeft te maken met langzame bruining. Door de zon exposie langzaam op te bouwen zou je niet verbranden. Dit is wat betreft de anti-zonnebrand beweging de ‘sleutel tot succes’. Wat mij betreft is het vooral te mooi om waar te zijn. Misschien dat het een klein aantal hele strikte mensen lukt om verbranding te voorkomen met langzame bruining, maar de meerderheid zal ook met langzame bruining nog steeds ergens op het lichaam verbranden. Dat geldt overigens ook voor de mensen die naar de zonnebank gaan om de bruining op te bouwen. Ook dat is zo foutgevoelig. Iets te vaak of iets te lang en bam: je bent weer verbrand

Waarom langzame bruining, zeker in Nederland, ook niet goed werkt? We zitten over het algemeen veel te veel binnen (hierover later meer), maar als het zonnetje schijnt gaan we ineens naar buiten en verblijven we het liefst de hele dag in de zon. Nog één drankje op het terras; nog even het hoofdstuk aflezen; nog even die takken van de struik snoeien en natuurlijk nog een extra dagje naar het strand. Onze Nederlandse huid is dat doorgaans niet gewend, in ieder geval niet zo goed als een Spaanse, Turkse of Mexicaanse huid.

Vitamine D & UV-index

Ik snap overigens best wel dat je soms heel eventjes wilt wachten met het aanbrengen van een zonnebrandcrème. Als ik er zelf tijd voor heb, breng ik meestal ook pas na tien of twintig minuten een bescherming aan. (Let op: ik check dan zelf eerst een weer app en bekijk daar hoe hoog de UV-index op de dag is om te zien hoe snel je kunt verbranden) Waarom ik eventjes wacht als het kan? Omdat ik zo zorg voor de belangrijke opname van vitamine D. Want te weinig vitamine D opname zorgt voor vermoeidheid en onder andere verergering van acne, rosacea, psoriasis en eczeem. Maar na die tien of twintig minuten zorg ik er altijd voor dat ik een goede anti-zonnebrandcrème met minerale filter smeer en mijn huid optimaal bescherm tegen verbranding.

Lange termijn schade

We weten natuurlijk ergens allemaal wel dat verbranden echt niet goed voor je is. Maar tegelijkertijd merken we de gevolgen van verbranding van de huid niet direct. Dat maakt dat men er soms zelfs een beetje lacherig om kan doen, bijvoorbeeld met de uitspraak: ‘Ach, vandaag een tomaatje, morgen een chocolaatje.’ Dit is echt niet de goede mindset. Want op de lange termijn kan die verbranding van de huid echt grote gevolgen hebben. Je lichaam slaat de verbranding op als DNA-schade en komt zo op latere leeftijd pas tot uiting. De oma van mijn man moet daardoor bijvoorbeeld zo’n 25 keer per jaar naar haar dermatoloog, moet  continu smeren met branderige crèmes, ondergaat pijnlijke stikstof behandelingen en zit onder de littekens van gevaarlijke plekken die weggesneden zijn. Die toekomst wil je niet en de kans erop kun je in ieder geval verkleinen door je huid goed te beschermen met een anti-zonnebrandcrème.

Blijf je huid beschermen

Je huid beschermen met een goede anti-zonnebrandcrème met minerale filters is dus simpelweg van levensbelang. Wanneer je berichten voorbij ziet komen waarin insmeren wordt afgeraden, vraag jezelf dan eens af of er ooit iemand overleden is door het smeren van zonnebrand. Ik denk het niet. Maar door huidkanker helaas wel. En die cijfers zijn schrikbarend en dramatisch hoog. Dus als je (zeker ook als jongere) geïnteresseerd bent in healthy aging, oftewel gezond ouder worden met zo min mogelijk rimpels en pigmentvlekken, dan adviseer ik je vooral om wél zonnebrand te gebruiken.

Conclusie en tip Vertrouw op de informatie van professionals en experts, luister niet naar de leuzen op social media. Ook als huidtherapeuten van Huid & Laser Kliniek Delft helpen we je daar graag bij. We bieden namelijk niet alleen huidbehandelingen, maar delen ook graag kennis met je over hoe je van binnen en buitenuit zorgt voor een gezonde huid. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op of plan een gratis eerste consult.

Extra tip: wanneer je graag make-up draagt of wanneer je niet van glimmen of plakkerigheid houdt, zijn de producten van Jane Iredale aan te raden. De minerale make-up van Jane Iredale bevat een SPF 20 (€50,-) en er is ook een poeder met SPF 30 beschikbaar, die je snel en gemakkelijk voor je gezicht of scheiding in je haar kan gebruiken (€60,-).

 

 

Auteur

Tessa - Huidtherapeut

Deel deze blog

Geef een (digitale) kadobon kado!

Koop gemakkelijk je digitale kadobon via onderstaande button of kom je fysieke kadobon feestelijk verpakt ophalen in onze kliniek!