Atrofisch litteken (verzonken)

Littekens

Atrofisch litteken (verzonken)

Een atrofisch litteken is een litteken dat verzonken in de huid ligt. Hierbij is er een tekort aan weefsel, waardoor de huid dunner oogt. Dit type litteken ontstaat wanneer bindweefsel stuk gaat, bijvoorbeeld door een ontsteking. Wanneer er sprake is van atrofie (verdunning) van de huid wijst dit op een verminderde aanmaak van bindweefsel tijdens de wondgenezing. Door het tekort aan bindweefsel is er een dun laagje huid aanwezig, welke dieper in de huid verzonken ligt. Een bekend voorbeeld van atrofische littekens zijn littekens die na acné en na waterpokken ontstaan.

 

Behandeling
Voor het behandelen van atrofische littekens komt de fractional laser in aanmerking. De laser beschadigd op een veilige manier de huid. De kleine beschadigingen zorgen voor huidvernieuwing in de diepere huidlagen en stimuleert de aanmaak van collageen en elastine vezels, die de huid en het bindweefsel stevig houden. De huid wordt hierdoor gladder, roodheid vermindert, structuren egaliseren en de littekens worden smaller en minder diep.

Daarnaast kunnen de vlekken gecamoufleerd worden met een speciale dekkende camouflage crème of camouflerende poeder. Deze minerale en parabeenvrije producten beschadigen de huid niet, zijn speciaal uitgezocht en passend bij dit probleem. Bij camouflagetherapie zoekt de huidtherapeut samen met jou een camouflagekleur die past bij jouw natuurlijke huidskleur. Het is tijdens deze therapie de bedoeling dat je leert hoe je zelf de crème thuis aan kan brengen.

Tips van de huidtherapeut
Ongeveer 4 weken na het sluiten van een wond mag er al gestart worden met een laser behandeling om de huid te verbeteren.