Automutilatie litteken (zelfbeschadiging)

Littekens

Automutilatie litteken (zelfbeschadiging)

Automutilatie, ook wel bekend als zelfbeschadiging, is een veelvoorkomend probleem onder zowel pubers, jongeren als volwassenen. Bij automutilatie beschadigt iemand zichzelf opzettelijk. Zelfbeschadiging ontwikkelt zich vaak op jongere leeftijd en wordt vaker gezien bij meisjes dan bij jongens. De reden waarom iemand zichzelf beschadigt, is voor niemand hetzelfde. Achter ieder persoon en ieder litteken zit een eigen verhaal. Veel mensen die gestopt zijn met zelfbeschadiging houden littekens over die kunnen zorgen voor schaamtegevoelens.


Behandeling
Bij de behandeling van automutilatie-littekens kunnen we niet alle gevolgen van de zelfbeschadiging wegnemen, maar zeker een groot verschil maken. Een behandeling raden we alleen aan als je gedurende ruime tijd (6 maanden) geen behoefte meer hebt gehad om jezelf te verwonden.

Het behandelen van automutilatie-littekens doen we vaak met de fractional laser. De laser beschadigt op een veilige manier de huid. De kleine beschadigingen zorgen voor huidvernieuwing in de diepere huidlagen en stimuleren de aanmaakt van collageen en elastinevezels, die de huid en het bindweefsel stevig houden. De huid wordt hierdoor gladder, roodheid vermindert, structuren egaliseren en de littekens worden smaller en minder diep.

Daarnaast kun je de littekens camoufleren met een speciale dekkende camouflagecrème of camouflerende poeder. Deze minerale en parabeenvrije producten van Jane Iredale of Lira beschadigen de huid niet, zijn speciaal uitgezocht en passend bij dit probleem. Bij camouflagetherapie zoekt de huidtherapeut samen met jou een camouflagekleur die past bij jouw natuurlijke huidskleur. Tijdens de therapie leer je hoe je de crème zelf kunt aanbrengen.

Tips van de huidtherapeut
Het is ook een optie om de littekens, na de laserbehandelingen, te laten tatoeëren met een passende huidskleur. Dit noem je dermatografie ofwel medisch tatoeëren. De laser kan de structuur van littekens aanpassen en verbeteren, maar het verandert helaas niets aan de witte verkleuring. Een medische tatoeage doet dat wel.