Striae (striemen)

Littekens

Striae (striemen)

Striae, ook wel stretch marks genoemd, komen bij veel mensen voor. Ze ontstaan als de huid zich snel moet uitrekken. Dat gebeurt bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap, als je gewicht toeneemt, als je afvalt of tijdens een periode van snelle groei (in de puberteit). Het abnormale oprekken van de huid leidt ertoe dat de steunende huidstructuur van collageen en elastine wordt afgebroken of scheurt.


Behandeling
Het behandelen van striae doen we vaak met de fractional laser. De laser beschadigt op een veilige manier de huid. De kleine beschadigingen zorgen voor huidvernieuwing in de diepere huidlagen en stimuleren de aanmaakt van collageen en elastinevezels, die de huid en het bindweefsel stevig houden. De huid wordt hierdoor gladder, roodheid vermindert, structuren egaliseren en de littekens worden smaller en minder diep.

Tips van de huidtherapeut
Tijdens een zwangerschap kun je op voorhand de huid van de buik gaan masseren (gebruik geen olie of crème). Door de huid uit te trekken en op rek te masseren zorg je ervoor dat de huid al gewend raakt aan het oprekken. Hierdoor kun je het ontstaan van striae helpen voorkomen.