Ouderdomsvlekken

Huidveroudering

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken (lentigo senilis) zijn goedaardige bruine of zwarte pigmentvlekken die in de huid verschijnen naarmate je ouder wordt. De grootte van de ouderdomsvlekken verschilt van enkele millimeters tot 2 centimeter. Ouderdomsvlekken ontstaan door huidveroudering. Hoe ouder je wordt, hoe meer vlekken je krijgt. Ook spelen erfelijkheid en blootstelling aan de zon een rol bij het krijgen van dit soort pigmentvlekken. Ouderdomsvlekken komen erg vaak voor, de meeste vlekken ontstaan pas na je 50ste levensjaar, maar ze kunnen ook op jongere leeftijd verschijnen.

 

Behandeling
Ouderdomsvlekken kunnen we meestal gemakkelijk behandelen met een pigment laser. Voor oppervlakkige pigmentvlekken gebruiken we een IPL en voor dieper gelegen plekken een Q-switched laser. Ook kunnen we een chemische peeling met glycolzuur toepassen om de teint van je huid te verbeteren en egaler te maken. Pigmentvlekken die wat meer op de huid liggen, kunnen we behandelen met coagulatie.

Daarnaast kun je pigmentvlekken ook camoufleren met een speciale dekkende camouflagecrème of camouflerende poeder. Deze minerale en parabeenvrije producten van Jane Iredale of Lira beschadigen de huid niet, zijn speciaal uitgezocht en passend bij dit probleem. Bij camouflagetherapie zoekt de huidtherapeut samen met jou een camouflagekleur die past bij jouw natuurlijke huidskleur. Tijdens de therapie leer je hoe je de crème zelf kunt aanbrengen.

 

Tips van de huidtherapeut

Om pigmentvlekken te voorkomen, raden wij aan om je huid dagelijks te beschermen met een zonnebrandcrème met factor 30 of hoger. Pigmentvlekken kun je met speciale crèmes verminderen en lichter maken. Het is belangrijk dat de werkzame stoffen bestaan uit koijic zuur, vitamine A zuur, glycolzuur, melkzuur en amandelzuur. Dit is in hoge concentraties verwerkt in de producten van Dermaceutics. Als je een pigmentvlek niet vertrouwt, laat hem dan eerst door de arts of huidtherapeut controleren.

Lees hier meer over de pigmentlaser