Skip to main content

Blog

Waarom vitamine D super belangrijk voor je huid is?

Je weet natuurlijk allang dat je vitamine D aanmaakt door regelmatig naar buiten te gaan en wat zonnestralen ‘te pakken’. Maar in Nederland is de zonnekracht alleen van april t/m september sterk genoeg. Precies dan vertellen wij je altijd dat je veel met antizonnebrandcremes moet smeren, waardoor de vitamine D aanmaak met 95% wordt geremd. En dat terwijl vitamine D veel invloed heeft op je gezondheid en ook essentieel is wanneer je last hebt van huidaandoeningen als acne en rosacea. What to do? 

Natuurlijk waarschuwen we je bij Huid & Laser Kliniek dus vaak over de schade die zonnestralen kunnen veroorzaken. Jezelf vooral in de zomerperiode structureel beschermen tegen de zon, is daarom altijd het advies. Maar zonnestralen zijn tegelijkertijd ook heel belangrijk voor je huid; je lichaam maakt vitamine D aan wanneer het in aanraking komt met zonnestralen. En die vitamine D is essentieel voor je gezondheid. Uit onderzoek is zelfs gebleken dat voldoende vitamine D de levensverwachting en je kwaliteit van leven kan vergroten. Maar wist je dat heel veel mensen een vitamine D tekort hebben en dit in de winterperiode zelfs op kan lopen tot 80% van de Nederlandse bevolking? Daar kun je gelukkig wat aan doen.

Effect van vitamine D

Vitamine D wordt weleens de belangrijkste vitamine voor onze gezondheid genoemd. Waarom? Laten we beginnen bij het effect van vitamine D op de gezondheid van je huid. Allereerst draagt vitamine D bij aan een goede barrièrefunctie, je huid beschermt je immers tegen alle invloeden van buitenaf. Daarnaast werkt vitamine D ook ontstekingsremmend, beperkt het schade door vrije radicalen en ondersteunt het de aanmaak van collageen. Daar blijft het niet bij: vitamine D kan zelfs DNA-schade voorkomen en helpen te herstellen. Oké, volgens mij is het je wel duidelijk dat voldoende vitamine D essentieel is. Hoe je daar ook in het najaar voor kan zorgen? Lees vooral verder.

‘Vitamine D suppletie wordt zelfs ingezet bij depressies, diabetes, osteoporose en hart- en vaatziekten’

Tekort aan vitamine D

Een tekort aan vitamine D kan een trigger zijn voor het ontstaan van huidproblemen als acne en rosacea. Maar ook ontstekingsaandoeningen als eczeem en psoriasis kennen een verband met een vitamine D tekort. Het zijn veelvoorkomende huidproblemen die vragen om een holistische aanpak en die je niet zomaar even oplost door meer in de zon te gaan zitten. Ik vertel je er meer over.

‘Als huidtherapeuten kijken we altijd naar het totale plaatje: juiste producten, passende behandelingen, vermijden van triggers in voeding en suppletie voor het aanvullen van tekorten.’

Een tekort aan vitamine D zorgt voor inflammatie, een ontregelde signaleringsroute tussen cellen. Klinkt heel ingewikkeld, maar waar het op neerkomt is dat het zorgt voor onrust in de huid. Voorkom dus dat je een vitamine D tekort krijgt, bijvoorbeeld met aanvulling van supplementen. Op die manier draag je met vitamine D bij aan een mooi evenwicht in de bovenste huidcellen (de keratinocyten) en bevorder je het herstel van beschadigde huid.

Risico op tekort

Zit jij heel veel binnen en zie je maar weinig zonnestralen? Dan is de kans op een vitamine D tekort aanwezig. Tip: vooral tussen tussen 10:00 en 15:00 uur (in de zomerperiode) zorg je voor een D-boost door naar buiten te gaan. Maar zorg dan wel dat ongeveer 40% van je huid onbedekt is, want als je een kledingstijl hebt waarbij je de huid bijna in zijn geheel bedekt, loop je ook een groter risico op een tekort. Andere groepen die sneller last hebben van een vitamine D tekort zijn bijvoorbeeld zwangere vrouwen. Juist voor deze groep is het erg belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden en zo nodig vitamine D bij te slikken. Want ook als je zwanger bent, wil je natuurlijk een gezonde en mooie huid behouden. Tip: ook je voedingspatroon speelt dan een belangrijke rol.

Leefstijl bij acne en rosacea

Onze Westerse leefstijl, waaronder ons voedingspatroon, lijkt de factoren die een rol spelen bij acne en rosacea ook te stimuleren. Voeding met een hoog glycemische lading (suiker- en/of koolhydraatgehalte) zuivel, te veel aan omega 6- vetzuren, veel vlees en verzadigde vetzuren zijn onderzochte boosdoeners. Als huidtherapeuten van Huid & Laser Kliniek Delft adviseren we je graag over voeding en suppletie (gebruik van supplementen), zodat we bijvoorbeeld acne en rosacea kunnen beperken. Binnenkort gaan wij hier zelfs uitgebreide trajecten voor aanbieden, dus houd onze sociale media kanalen zeker in de gaten.

Stel je vragen

Wil je weten welke vitamine D supplementen wij aanraden? Welke dosering voldoende voor jou is? Met welke andere vitaminen en mineralen dit supplement gecombineerd moet worden voor een betere opname? En kun je vitamine D eigenlijk ook uit voeding halen? Maak een afspraak voor advies van jouw huidtherapeut in Delft.

Auteur

Bo - Huidtherapeut en front- & back office

Deel deze blog