Hidradenitis supperativa

Ongewenste haargroei

Hidradenitis supperativa

Hidradenitis supperativa, ook wel bekend als acne inversa of acne ectopica, is een chronische ontsteking van de huid. Hidradenitis komt voor in lichaamsplooien waar de grote zweetklieren en haarzakjes zich bevinden, zoals de oksels, liezen en de binnenkant van de billen, schaamlippen, nek en onder de borsten. De aandoening komt bij ongeveer 1% van de bevolking voor en ontstaan meestal tijdens of na de puberteit. De pijnklachten die het met zich meebrengt, kunnen van invloed zijn op je kwaliteit van leven.

Behandeling
Voor het behandelen van hidradenitis kan laser ontharen een oplossing bieden. Het voorkomt nieuwe afsluitingen van haarzakjes en heeft een positieve invloed op de ontstekingen. Laser ontharen is mogelijk als de haren bruin of zwart van kleur zijn. De laser geeft een felle lichtflits af, die in het haarzakje wordt omgezet in warmte, waardoor het haarzakje wordt vernietigd.

Wanneer je veel last hebt van ontstekingen, is het van belang om eerst bij de huisarts langs te gaan voor een behandeling met medicatie. Om de huid te verbeteren en te onderhouden, adviseren wij om acnetherapie te combineren met de voorgeschreven medicijnen. Tijdens de acnetherapie maken we de huid schoon en verwijderen we de verstoppingen en ontstekingen. Zowel laser ontharen als acnetherapie komen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar.

Tips van de huidtherapeut
Het helpt vaak om de haren kort te houden met een scheerapparaat in plaats van met een scheermesje. Ook roken verergert vaak de klachten. We raden je aan om daarmee te stoppen.