Hirsutisme

Ongewenste haargroei

Hirsutisme

Hirsutisme is een vorm van overbeharing bij vrouwen, waarbij er haar groeit op plekken waar normaal gesproken alleen mannen haar hebben, zoals op de kin, de bovenlip, de hals, de borst en tepelhoven, de rug, de buik en bovenbenen. Hirsutisme komt veel voor. Wat beschouwd wordt als normale of abnormale haargroei verschilt per cultuur en is etnisch bepaald. Ongeveer 5 tot 10% van de vrouwen heeft er last van. Hirsutisme kan gevoelens van schaamte en onzekerheid met zich meebrengen en veel vrouwen ondervinden dagelijks hinder van dit probleem.


Behandeling
Ongewenste haargroei op het gezicht of op het lichaam is goed te behandelen. Wanneer de haren bruin of zwart van kleur zijn, kunnen we laser ontharen toepassen. De laser geeft een felle lichtflits af, die in het haarzakje wordt omgezet in warmte, waardoor het haarzakje wordt vernietigd.

Helaas bestaat er nog geen effectieve lasermethode tegen blonde, rode en grijze haren. Kleine gebieden kunnen wel behandeld worden door middel van elektrische epilatie. Dit is een techniek waarbij er met een dun naaldje warmte wordt afgegeven aan het haarzakje. Door de plaatselijke beschadiging in het haarzakje, groeien er geen nieuwe haren of een stuk dunnere terug. Omdat er haar-voor-haar gewerkt wordt, is dit wel een tijdrovende methode.

Tips van de huidtherapeut
Stop 4 weken voor de start van een laser- of elektrische epileerbehandeling met het epileren van de haren. Je kunt de haren wel gewoon kort houden met een scheerapparaat of scheermes. Vaak wordt gedacht dat door het scheren meer haar ontstaat, maar dat is gelukkig niet waar. Als je een haar met een mesje korter maakt, verandert de DNA-structuur van een haar niet zodanig dat er nieuwe haren bij kunnen komen.