Sinus pilonidalis

Ongewenste haargroei

Sinus pilonidalis

Een sinus pilonidalis, ook wel bekend als haarnestcyste, is een aandoening die vooral in de bilnaad ontstaat. Het is een holte onder de huid, die een klein gaatje of deukje heeft. Daarin kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan. Sinus pilonidalis geeft vaak geen of weinig klachten en ga je pas voelen als de cyste ontstoken raakt. Het wordt voornamelijk bij (jonge) mannen gezien, maar kan ook bij vrouwen voorkomen. Ook komt het vaker voor bij mensen met een zittend beroep. Gelukkig zijn er manieren om een haarnestcyste te voorkomen en te behandelen.


Behandeling
Wanneer je geen last hebt van de haarnestcyste en deze ook niet ontstoken is, hoef je er niks aan te doen.
Als de haarnestcyste wel ontstoken is, kun je deze operatief laten verwijderen. Je huisarts verwijst je hiervoor door naar een chirurg. Deze ingreep wordt meestal in het ziekenhuis uitgevoerd.

Een haarnestcyste heeft de neiging om terug te komen. Om dit te voorkomen, is laser ontharen een goede oplossing. Wanneer de haren bruin of zwart van kleur zijn, is het mogelijk om laser ontharen toe te passen. De laser geeft een felle lichtflits af, die in het haarzakje wordt omgezet in warmte, waardoor het haarzakje wordt vernietigd. Deze behandeling komt in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar.

Tips van de huidtherapeut
Houd de haren op de billen en in de bilnaad liefst zo kort mogelijk. Reinig de huid in dit gebied met regelmaat, zodat er geen losse haren of pluisjes van kleding blijven zitten.