Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Ongewenste haargroei

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijft. Door een verstoring in de hormoonbalans kunnen er in de eierstok meerdere kleine onderontwikkelde follikels (cysten) worden gevormd, die moeilijk tot groei en ovulatie komen. PCOS is geen ziekte maar een syndroom. Het heeft meerdere symptomen, die niet bij iedere vrouw tot uiting komen. Hierdoor kan het beeld van PCOS bij iedere vrouw anders zijn. PCOS komt voor bij 5% tot 10% van de vrouwen. De verstoring in de hormoonbalans kan verschillende klachten met zich mee brengen. De klachten kunnen bestaan uit gewichtstoename, acne op het gezicht of lichaam, overbeharing, een onregelmatige cyclus en het uitblijven van de menstruatie.


Behandeling

PCOS is niet te genezen. Wel zijn er behandelingen die de kenmerken van PCOS kunnen verminderen. Een gynaecoloog kan advies geven over het gebruik van de pil, zwangerschap, follikelstimulerend hormoon (FSH) injecties en het verwijderen van de cystes. In onze kliniek kunnen we je goed helpen met acnetherapie en/of laser ontharen.

Tips van de huidtherapeut
Stop 4 weken voor de start van een laser of elektrisch epileerbehandeling met het epileren van de haren. De haren mogen kort gehouden worden door middel van het scheren of knippen. Zuivel en geraffineerde suikers maken de ontstekingen vaak erger. Probeer het gebruik daarvan in je voeding zoveel mogelijk te beperken.