Spider neavus (gesprongen vaatje)

Vaatafwijkingen en Roodheid

Spider neavus (gesprongen vaatje)

Een spider naevus, ook wel spinnenkopje genoemd, is een veelvoorkomende goedaardige vaataandoening. Het ontstaat door een plaatselijke verwijding van een bloedvaatje. In het midden is een rood bultje zichtbaar waaruit kleine bloedvaatjes waaieren, zoals bij de poten van een spin. Een spider naevus komt vooral voor in je gezicht (met name rond de ogen en neus), je hals, decolleté en handen. Hoewel een spider naevus onschuldig is, kunnen mensen zich er cosmetisch aan storen.

Behandeling
Een spider naevus kunnen we makkelijk en effectief behandelen met een vaatlaser. Voor de kleine rode stipjes gebruiken we een speciaal IPL-handstuk en voor de grote rode stipjes een Nd:Yag 1064nm vaatlaser. Het apparaat geeft een zeer hoge lichtintensiteit af in je huid. Dat voelt aan als een warm speldenprikje. De laser ziet alleen de rode of blauwe kleur van het vaatje en laat de omliggende huid met rust. Door de warmte stolt het bloed en gaan de bloedvaatjes kapot. De huid blijft intact en het lichaam ruimt het kapotte vaatje binnen 3 weken volledig op. Gemiddeld zijn 1 à 2 behandelingen nodig. Lees er meer over bij vaatjes en roodheden.

 
Tips van de huidtherapeut:
Er bestaan geen crèmes die spinnenkopjes kunnen verminderen, maar een laserbehandeling helpt je na enkele behandelingen van je klacht af. Overmatig zonlicht, maar ook blootstelling aan extreme warmte of kou verergeren het probleem. Ook het dragen van een bril kan oncomfortabel zijn. Wees mild voor de huid en behandel het plekje niet te veel met cosmeticaproducten.